Alles wat je kunt verwachten bij het CBR voor je theorie examen.

Je hebt onze cursus gevolgd en bent klaar om de opgenomen kennis toe te passen op het examen. In principe ben je voldoende geschoold om in één keer te slagen. Maar toch kan het afleggen van het examen de nodige spanning met zich meebrengen. Zeker als het je eerste keer is dat je naar het CBR gaat kan dat spannend zijn. 

In deze blog post vertellen we alles wat je kunt verwachten bij het CBR en tijdens het examen. Zie het als een 'kijkje in de keuken' zodat je goed voorbereidt bent op wat je kunt verwachten. 

Aankomst bij het examencentrum

Je voelt je goed. Je bent op tijd opgestaan zodat je nog even een blik kunt werpen op het huiswerk materiaal wat je van ons hebt gekregen. Onderweg naar het CBR in de trein of in de bus check je nog even het filmpje dat je van ons hebt ontvangen op je smartphone. Let's go! 

Zorg ervoor dat je tenminste 15 minuten van te voren aanwezig bent en meld je aan bij de receptie. Let op! Zorg ervoor dat je een geldig legitimatie bewijs en je CBR reserveringsnummer bij je hebt. Als een van deze twee documenten ontbreken kun je geen examen afleggen! 

Zodra je aanmelding is voltooid ben je verplicht je spullen (telefoon etc) in een kluisje te plaatsen. Het is belangrijk dat je je telefoon niet meeneemt in de examen zaal! Ze zijn bij het CBR erg streng op fraude preventie. Doe je het toch? Dan kun je een verbod opgelegd krijgen. Niet doen dus. 

Vervolgens kun je op een bord in de wachtruimte precies zien wanneer je het examen mag afleggen. Zodra jouw reserveringsnummer zichtbaar is mag je je weer melden bij de balie. Een van de balie medewerkers zal je dan toegang verlenen tot de examen zaal. 

Het examen afleggen

Ga zitten aan de tafel met het juiste nummer. Leg je ID op de hoek van de tafel. Controleer het email adres en druk op 'start'. Vervolgens volg je de instructies op het scherm. Het examen duurt ongeveer 20 - 30 minuten. Je zult zitten in je eigen afgezonderde unit met eigen touchscreen. Voorheen werd de vraag opgelezen. Tegenwoordig is het examen is geheel geluidloos. Vervolgens zal je aan de hand van een oefenvraag worden uitgelegd hoe het systeem werkt.

Daarna zal het examen starten. Per vraag heb je een aantal seconden om te antwoorden. De antwoordtijd hangt af van het type vraag. Wij adviseren om altijd de volledige tijd te benutten. Geef wel op tijd antwoord. Doe je dit niet is het antwoord fout! Je kunt niet terug bladeren naar vorige vragen. 

Wat voor vragen kun je verwachten?

Het examen bestaat uit 2 delen en 3 verschillende categorieën. 

  1. Gevaarherkenning

  2. Verkeersregels

  3. Verkeersinzicht

Deel 1 zal gaan over gevaarherkenning. Hier zul je 25 vragen over krijgen. Per vraag heb je 5 seconden de tijd om antwoord te geven. Maak je geen zorgen, dit is langer dan je denkt. Bij dit onderdeel moet je minimaal 13 vragen juist zijn beantwoord. 

Deel 2 gaat over verkeersregels en verkeersinzicht. Hier krijg je 30 die gaan over verkeersregels en 10 vragen die betrekking hebben op verkeersinzicht. Bij dit onderdeel moet je minimaal 35 vragen juist beantwoorden. 

Concreet

  • Het examen bestaat uit 65 vragen

  • Bij deel 1 moet je minimaal 13 vragen juist beantwoorden.

  • Bij deel 2 moet je minimaal 35 vragen juist beantwoorden.

Na afloop van het examen zie je de uitslag direct op het scherm. Binnen 24 uur krijg je de uitslag bevestigd per email. Als je bent geslaagd is je certificaat 1,5 jaar geldig. Binnen die periode moet je je rijbewijs behalen.